Trægulve er populære og med god grund. Et trægulv er et varmt gulv. Både bogstaveligt og i overført sans. Bogstaveligt, fordi træ er en dårlig varmeleder og et naturligt isoleringsmateriale. Et trægulv føles varmt, fordi det ikke leder varmen fra din hånd videre, når du rører det. Et stengulv derimod føles koldt, fordi sten leder varme meget bedre og derfor prøver at absorbere varmen fra din hånd.

Men et trægulv har også en varm farvetone. Varme farvetone er alle toner i den gule til røde ende af farveskalaen, mens toner i den blå ende opfattes som kolde.

Men der er endnu en god grund til at elske trægulve: De kan fornyes igen og igen med ret simple midler.

Afslibning i stedet for udskiftning

Når dit trægulv er slidt og grimt så er det faktisk en nem sag at puste nyt liv i det. Med den rette behandling vil dit trægulv fremstå som nyt. Bedre endda, fordi et helt nyt trægulv mangler den charme, der kommer med alderen.          

Alle gulve af massivt træ kan afslibes og endda mange gange. Gulvslibning tager ca. en halv millimeter af gulvets tykkelse. I ekstreme tilfælde, hvis dit gulv er meget slidt med dybe furer og ridser, så kan det tage op til 2 mm. Men med en typisk tykkelse på 28 – 35 mm for et massivt trægulv, er der rum til mange afslibninger, inden det ville kunne mærkes, at gulvet er blevet tyndere.

Gør det selv eller hyre professionelle?

Du kan sagtens afslibe dit trægulv selv. Men gulvslibning er ikke noget for sarte sjæle eller sarte hænder. En gulslibningsmaskine vejer ca. 30 kg. Den har en meget kraftig motor og kan være svær at styre, hvis ikke man har erfaring med og kræfter til det.

Hvis ikke du føler dig 100% tryg med at håndtere sådan en maskine, er det smartere at hyre en professionel. Her finder du professionel gulvslibnings service og mere: https://www.aigulve.dk/gulve/gulvafslibning/

Pas på, når du gør det selv

Ikke alle trægulve er af massive gulvbrædder. Især moderne trægulve kan være laminatgulve. Dvs. kun det øverste lag er af massivt træ. De andre lag er krydsfiner. Et laminatgulv kan stadig afslibes, men du skal være mere forsigtig. Det øverste lag er kun 6-8 mm tykt. Det betyder, at du ikke skal slibe for meget af. Dybe furer og ridser skal evt. repareres snarere end slibes væk.