Er du boligejer, eller måske erhvervsdrivende, en del af en institution eller andet, hvor du ikke har en udlejer til at stå for udvendig vedligeholdelse af bygningerne? Der er mange små som store ting, man ikke altid tænker på, når man ikke har andre til at stå for den udvendige vedligeholdelse. En af dem, er tagrenderne. For sådan nogle passer da sig selv og kræver ikke ret meget vedligeholdelse – eller?

Tagrenderens er vigtigere end de fleste tror

Tagrenderens er meget vigtigere end man lige går og tror, og så skal det gøre noget oftere, end de fleste regner med. Tagrender er naturligvis designet til at opsamle det vand, der løber ned ad taget. Dette er der flere årsager til, at man gerne vil afværge. For det første, så kan det være til gene for forbipasserende, hvis der står en stråle ned langs taget og ned mod fortovet, hele vejen langs bygningen, og især henover døre, er det rart at have tagrender, så man ikke træder direkte ud i et vandfald, når det regner.

Et andet aspekt er, at tagrender faktisk er ret vigtige for bygningens velbefindende. Har man ikke tagrender, og taget ikke går ret langt ud over muren, så kan man risikerer tilbageløb på vandet, når det regner meget kraftigt. Det vi sige, at vandet bøjer indenom og løber op ad indersiden af taget, hvor man kan risikere skader på bygningen.

Alt dette forhindrer tagrender – så længe de er vedligeholdt. Det er ikke nok at rense dem hvert andet år. Tagrender opsamler nemlig ikke kun vand, men de fungerer som en slags fælde for alt fra grene, blade, mos og hvad der ellers måtte komme ned fra træer og lignende, som havner i tagrenden. Det betyder dermed også, at desto tættere bygningen står på træer og høje buske, desto oftere skal man nok påregne at rense tagrenderne, hvis ikke man vil have dem stoppet til.

For når tagrenderne er stoppe til, så begynder vandet at løbe udover eller ind bagover ved taget. Der er også det aspekt, at desto længere tid man venter med at få tagrenderne renset, desto mere kompakt bliver den masse, der trykker sig sammen i tagrenderne. Dette gør arbejdet tungere og mere besværligt.

Derfor bør du ikke selv gå i gang med tagrenderens

Nogle renser selv deres tagrender – andre vil gerne have professionelle folk det at udføre opgaven. Dette kan især være, hvis man har en høj bygning, hvor det er meget risikabelt at kravle højt op for at rense tagrenderne selv. De professionelle har noget bestemt værktøj, der hjælper med sikkerheden og selve udførelsen af opgaven. Tag for eksempel denne virksomhed: https://www.tagrenderensnu.dk/. De har værktøj, der gør, at de kan komme helt op på 19 meter for at rense tagrender. Det er ikke lige et sted, man som privatperson bør hænge for at udføre opgaven selv.

Generelt set, så anbefaler man ikke, at husejere selv går i gang med denne opgave. Det skyldes blandt andet, at nogle tagrender siger ret upraktisk i forhold til at rense dem, og dette kan give nogle problemer i forhold til det sikkerhedsmæssige hensyn. Det gælder også, selvom man kun skal rense tagrender på et parcelhus. Man må endelige ikke undervurdere risikoen ved at kravle i taghøjde.

Slip for besværet og giv et lille beløb til tagrenderens i stedet for at gøre det selv

Ud over tagrenderens, så sørger de også for at rense nedløbsrør og afløbsbrønde. Disse er ikke noget, som man med særlig stor succes kan rense selv. Derfor er pengene givet godt ud. Tagrenderens er i det hele taget ikke ret dyrt, og så sparer man sig selv for alt besværet.