At få anlagt nyt trægulv derhjemme er en boligdrøm for det fleste. Trægulv er stilrent, tidløst og en smuk løsning i de fleste hjem. Mulighederne for trægulv er mange, og derfor kan det være noget af en jungle at finde ud af, hvilket materiale man skal vælge.
Vores familie var hele møllen igennem sidste år. Der var et hav af muligheder, og fordele og ulemper ved alle. Vi endte dog med en løsning, som vi er blevet meget glade for. Derfor skriver jeg nu denne trægulvsguide. Så kan alle jer, der sidder i samme situation, som vi gjorde, forhåbentligt blive inspireret. Det er trods alt en stor beslutning, hvilket trægulv man vælger, da man skal se på gulvet i mange, mange år.
Parketgulv eller massivt trægulv?
Træ har været brugt til gulve i rigtig mange år, og er stadig en meget populær løsning til gulvbelægning. Faktisk er der trægulv i 80 % af de danske hjem. Trægulv kan enten være parketopbygget eller massivt. Vælger du et parketopbygget trægulv, får du et gulv, som består af tre lag. Det øverste lag kaldes slidlaget, og består af den træsort gulvet er i.
Det midterste lag består oftest af kompakte nåletræsstave, der bidrager til gulvets styrke, og gør det mindre modtageligt overfor luftfugtigheden. Nederst i parketgulvet finder man et tyndt lag af nåletræsfiner. Vælger du parketgulve skal du være opmærksom på, at det ikke nødvendigvis holder lige så længe som massivt trægulv. Massivt trægulv kan slibes mange gange, og har derfor lang holdbarhed. Hvor mange gange et parketgulvets kan slibes, afhænger af, hvor tykt slidlaget er.
Hvad skal dit trægulv kunne holde til?
Når du har besluttet dig for, hvilket trægulv du skal have, er det vigtigt at gøre sig tanker om, hvad det skal kunne holde til. I nogle af hjemmets rum færdes vi mere end andre steder. Det er derfor vigtigt, at du vælger robust og slidstærkt trægulv til de rum, hvor I færdes mest.
Det er også vigtigt, at du skænker underlaget en tanke. Du kan sikre dig, at dit nye trægulv bærer sig selv, hvis du ligger det på bjælker eller strøer – men alle trægulve kan også ligges på en plan flade. Husk at sikre dig at dit nye gulv er egnet til gulvvarme, hvis I har det i hjemmet.
Hvilken farve skal dit gulv have?
Når du har taget stilling til, hvad dit trægulv skal kunne holde til, er det tid til at bestemme, hvordan det skal se ud. Vil du gerne have et mørkt eller lyst trægulv? Og skal det have struktur og liv, eller være beroligende at se på?
Lyse trågulve har været meget populære i skandinaviske hjem længe. Har man mørke og tunge møbler, kan det lyse gulv være med til at give rummet mere liv og dynamik. Gode lysetrægulvs sorter er fx: Ask, birk, bøg og ahorn. Vil du gerne have en mellemting, kan vi varmt anbefale egetræ. Det var den løsning, vi endte med at vælge til vores hjem.
Mørke trægulve er kendte for at give varme til hjemmet med deres rødlige og brune nuancer. Det mørke trægulv er ligeledes kendt for at have en mere eksotisk struktur i overfladen end lyse trægulve. Det er populært at mixe det mørke trægulv med moderne lyse møbler for at skabe en smuk kontrast. Af mørke trægulve anbefaler jeg: Merbau, Wenge, kirskebær og valnød.
Hårdt eller blødt?
Det sidste, I skal tage stilling til, er hvilken hårdhed jeres kommende trægulv skal have. Jeg vil anbefale hårdt trægulv, da blødt trægulv er mere modtagelige overfor tryk og ridser. Eksempelvis kunne man se, hvis jeg havde gået hen over vores trægulv med hæle på, dengang vi havde vores gamle trægulv. Ask, eg og valnød er rigtig gode træsorter, hvis du foretrækker det hårde gulv. Af bløde gulve er fyr ret populært.
Jeg håber, du kunne bruge guiden til inspiration, og I finder et godt trægulv tilbud, der passer lige til jeres boligdrømme. Held og lykke med trægulvs projektet!